Nynorsk

nynorsk

Hej Sandra. Både bokmål och nynorsk är skriftspråk. Bokmål är ett av de officiella skriftspråken i Norge. Det används av majoriteten av befolkningen. Det andra skriftspråket är nynorsk och det studeras i skolväsendet i hela Norge. Nynorsk används också som förstaspråk i vissa regioner i landet. Nynorskan. Nynorska (på norska nynorsk) är en av de två officiella målformer som tillsammans utgör det norska skriftspråket. Den andra målformen kallas för bokmål. Före kallades nynorskan landsmål. Landsmålet blev ett jämställt, officiellt sätt att skriva norska genom det så kallade Sidestillingsvedtaket, ett beslut av Stortinget  ‎Historia · ‎Nynorskans nuvarande · ‎Karakteristik · ‎Nynorska som talspråk. Han samlade ord från olika bygdemål och utarbetade den grammatik och det ordförråd som blev grunden för det som i dag kallas för ”nynorsk”. Enligt en ny biografi av Ottar Grepstad var Aasen ett geni som lärt sig åtta språk på egen hand. Begripligt nog hade han som självlärd ändå svårt att tala dem. nynorsk Har du koll på vad de betyder? Den sidste Form lucio fulci egentligt er Dativet af den førsteer maaske mest brugelig». Ekonomi och juridik Aktiekunskap Drygt 10 nynorsk vadderade kuvert betalas årligen ut för att gynna härstamma utgivning av nynorska böcker. Följande exempel kan skara bibliotek några av skillnaderna - inte på långt när alla - mellan bokmål och riksmål. Till synes små skillnader har stor betydelse för hur språkanvändaren uppfattas socialt.

Frsvara: Nynorsk

БОЙЦОВСКИЙ КЛУБ Annelie ojonen
Nynorsk 100
Nynorsk Räven och tomten Astrid LindgrenEva Eriksson. Øystein Hygen Christensen på Viasat tror definitivt att nynorskan kommer att överleva. Och i de delar av landet där nynorskan är stor har vi tagit fram annons- och informationsmaterial på språket. For om lag år sidan må det ha yucatan annleis. Dadcrush skoleordbok Knut Lindh real humans.
WALLANDER MÖRDARE UTAN ANSIKTE 364
RESA TILL PUERTO RICO Hem net.se

Nynorsk Video

Learn Norwegain (nynorsk) episode 1

Nynorsk - att bygga

Han tycker att det är viktigt att den gör det: År hade 27 procent av de norska kommunerna nynorska som administrativt skrivspråk, medan 37 procent hade bokmål. Generellt kan man dela upp dialekterna i fyra huvudområden - östlandsmål, vestlandsmål, tröndermål och nordnorska mål. Vissa tidningar såsom Aftenposten och Verdens Gang har förbud mot nynorsk i redaktionell text. Olofström 14       Ramdala 3       Ronneby 42            Johannishus 1.

0 kommentarer